Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po kilku godzinach snu, czyli naturalnego stanu poszczenia, organizm potrzebuje zastrzyku energii do prawidłowego funkcjonowania. Pożywne, ale lekkie, zdrowe śniadanie to idealny wybór.
Możliwości jest wbrew pozorom naprawdę wiele. Dla jednych będzie to owsianka z orzechami, dla innych jajecznica z pomidorami i cebulką albo orkiszowe naleśniki na mleku roślinnym z farszem zawierającym masło orzechowe. Zróżnicowany i kolorowy jadłospis to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.
Propozycje na smaczne i zdrowe śniadania
Jeśli nie ma się czasu z samego rana, a potrzebujesz zastrzyku energii, to zamiast wlewania w siebie kolejnej filiżanki kawy, warto sięgnąć po odżywczy koktajl. Wystarczy wrzucić składniki do kielicha i zblendować. Zaletą koktajlu jest nie tylko odżywienie organizmu, ale też nawodnienie go, pobudzenie trawienia i zapewnienie uczucia sytości na długi czas. Można użyć wyłącznie owoców lub zrobić coś bardziej sycącego, dodając mleko, jogurt czy nawet masło orzechowe. Niezwykle zdrowe i energetyzujące są zielone smoothie. Kolejną opcją będzie pudding z chia, do którego można wrzucić zielone liście i owoce, migdały. Idealny będzie też jaglany pudding, wystarczy ugotować kaszę jaglaną wcześniej, po czym dodać do niej owoce i mleko roślinne, wszystko zmiksować. Ciekawą opcją jest owsianka w słoiku. Do jej przygotowania potrzebne będą namoczone płatki owsiane, mleko migdałowe i ulubione dodatki.
Tradycyjne i zdrowe śniadanie – najlepsze pomysły
Jajecznica to świetna opcja na śniadanie, a weganie nie muszą jej sobie odmawiać, wystarczy zrobić roślinną wersję tego dania, czyli tofucznicę ze szczypiorkiem, cebulką i rzodkiewką. Sałatka z tofu również się sprawdzi, szczególnie w połączeniu z różnymi warzywami. Nawet twarożek może być w wersji wegańskiej, zrobiony z migdałów, z pieczywem pełnoziarnistym smakuje rewelacyjnie. Jeśli ktoś lubi jeść coś słodkiego na śniadanie i nie ma czasu zrobić tego w domowym zaciszu, warto przygotować wcześniej ciasteczka śniadaniowe i zabrać je na wynos. Świetnie nadają się ciastka owsiane z płatków owsianych i nasion lnu, bananów, amarantusa ekspandowanego, suszonych owoców. Godny polecenia będzie również placek owsiany ze świeżymi owocami czy stuprocentowym dżemem owocowym. Można też upiec sobie chlebek bananowy i zjeść go ze smakiem z samego rana z własnoręcznie przegotowanym kremem czekoladowym. Do kanapek wyśmienicie nadaje się pasta z makreli czy amerykańskie pankejki na bazie maślanki. Dla wielu osób idealnym śniadaniem będą naleśniki orkiszowe z bananami i jagodami.